تنظیم اظهارنامه مالیاتی

مشاوره حسابداری

تنظیم اظهارنامه مالیاتی

مشاوره و تنظیم اظهارنامه مالیاتی – موسسه اندیشه تراز مهام

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

 

اظهارنامه مالیاتی، نوعی کارنامه مالی است که اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات باید آن را همه ساله برای محاسبه مالیات پرداختی، در اختیار اداره دارایی و سازمان امور مالیاتی قرار دهند. در طی چند سال اخیر، فرآیندی به نام خود اظهاری الکترونیکی تعریف شده و افراد می‌توانند تمامی مراحل لازم برای تقدیم اظهارنامه را تحت سامانه متمرکز انجام دهند. به دلیل اهمیت این موضوع و سوالات پرتکراری که در رابطه با پر کردن اظهارنامه‌های مالیاتی توسط مودیان مطرح می‌شود، در این مطلب به بررسی کلیت و ماهیت اظهارنامه مالیاتی و سوالات متداول مودیان درباره آن خواهیم پرداخت.

پیش از آن که به معرفی مفاهیم مربوط به اظهارنامه مالیاتی بپردازیم، بهتر است تا کمی به عقب برگردیم و ابتدا به بررسی مالیات دلیل پرداخت آن بپردازیم.

مالیات چیست؟

 

با توجه به اصل تعاون ملی و بر وفق مقررات، سهمی که هر فرد بسته به قدرت و توانایی که دارد، باید از دارایی و درآمد خود و به منظور تامین هزینه‌های عمومی و منافع کشور به دولت پرداخت کند، مالیات نام دارد. در کشور ایران، مالیات را به روش‌های زیر محاسبه می‌کنند:

  • روش علی الراس: در این روش، ماموران اداره مالیات، میزان مالیات پرداختی شخص را تعیین می‌کنند.
  • خود اظهاری: در این روش، خودِ شخص به اداره مالیات اعلام می‌کند که در سال مالیاتی قبلی، چه میزان سود از کسب و کار خود بدست آورده و چه میزان از آن را باید به عنوان مالیات، پرداخت کند.

شاید برای شما نیز این سوال به وجود آید که سال مالیاتی، به چه معناست؟ سال مالیاتی بر طبق ماده ۱۵۵ قانون مالیات‌های مستقیم تعریف شده و یک سال شمسی است که اول ماه فروردین هر سال آغاز شده و در آخرین روز از ماه اسفند آن سال، به پایان می‌رسد. توجه کنید که سال مالی و سال مالیاتی با یکدیگر تفاوت دارند و سال مالی، با آغاز و پایان سال شمسی که در اساسنامه مشخص می‌شود، تطابق دارد. این بدان معناست که هر شرکتی می‌تواند سال مالی خود را از هر ماهی از سال تعریف کند، اما اداره مالیات، سال مالیاتی را مشخص می‌کند.

به همین دلیل نیز، اگر برای افراد حقوقی، اساسنامه‌شان موجب می‌شود تا سال مالی آن‌ها با سال مالیاتی تطبیق نداشته باشد، درآمد سال مالی آن‌ها برای تعیین مالیات مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین ترتیب، موعد تسلیم اظهارنامه، ترازنامه، حساب سود، زیان و همچنین سررسید پرداخت مالیات برای این افراد، چهار ماه شمسی پس از سال مالی تعریف می‌شود.

 

انواع مالیات

  • مالیات‌های مستقیم که به دو صورت مالیات بر درآمد و یا مالیات بر دارایی محاسبه می‌شوند.
  • مالیات‌های غیر مستقیم که رایج‌ترین نوع آن‌ها، مالیات بر مصرف بوده و در زمان خرید کالاها و محصولات مختلف، آن را پرداخت می‌کنیم.

تا اینجا، به مفهوم مالیات، سال مالی، اظهارنامه و سال مالیاتی آشنا شدیم. در ادامه مطلب به بررسی دیگر مفاهیم و سوالات مودیان درباره اظهارنامه مالیاتی می‌پردازیم.

 

تنظیم اظهارنامه مالیاتی

 

منابع مالیاتی در کشور ایران به دو دسته مالیات بر دارایی که اساس آن بر ثروت مویان است و مالیات بر درآمد که مبنای آن، درآمد افراد و شرکت‌هاست تقسیم می‌شود. بر این اساس شرکت‌ها، تاجران و افراد حقیقی، باید در پایان هر سال مالی، مقدار سود، زیان، هزینه و غیره را به اداره مالیات اعلام کنند و بر اساس این مقادیر، میزان مالیاتی که باید بپردازند، برایشان تعیین می‌گردد. لازم به ذکر است که ماده یکم قانون مالیات‌های مستقیم، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول و موظف به پرداخت مالیات هستند را نام برده است و این اشخاص باید به تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی بپردازند.

اظهارنامه مالیاتی عملکرد چیست؟

اظهارنامه عملکرد، نوعی اظهارنامه مالیاتی است که افراد حقیقی یا حقوقی آن را بر اساس مبلغ سود و زیان خود تهیه کرده و ۲۵ درصد از سود دوره مالی خود را با توجه به اظهارنامه عملکرد مالیات، پرداخت کنند. لفظ عملکرد در این تعریف، نشان دهنده فعالیت‌های تجاری است که این شخص در یک دوره مالی انجام داده‌است.

نحوه تنظیم اظهارنامه مالیاتی چگونه است؟

تا قبل از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی موظف بودند تا اظهارنامه مالیاتی کاغذی را خریداری کرده و آن را پس از تکمیل اطلاعات، در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایند. طبیعی است که این امر، زمان بر و هزینه بر بود. در همین راستا، از سال ۱۳۹۱، اظهارنامه الکترونیکی برای مودیان تعریف شد و آن‌ها می‌توانند با مراجعه با وب‌سایت رسمی سازمان امور مالیاتی کشور، به تکمیل اطلاعات و ارائه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی بپردازند و کد رهگیری دریافت کنند. تمامی مودیان حقیقی و حقوقی می‌توانند از این سامانه استفاده کنند و پس از طی مراحل ثبت نام الکترونیک، اظهارنامه خود را ارسال نمایند.

چه کسانی مکلف به تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد هستند؟

بر طبق ماده ۹۵ مالیات‌های مستقیم، تمامی افراد حقیقی که درآمد و کسب و کار دارند باید نتیجه عملکرد مالی خود را بر اساس سال مالی، به سازمان امور مالیاتی تسلیم کنند. ماده ۱۱۰ این قانون نیز، اشخاص حقیقی که دارای شرکت ثبت شده هستند را موظف نموده تا اظهارنامه عملکرد خود را تنظیم کرده و آن را در مهلت مقرر، همراه با ترازنامه سود و زیان به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

چه کسانی مشمول پرداخت مالیات مستقیم نیستند؟

پیشتر، به معرفی مفهوم مالیات مستقیم پرداختیم و دیدیم که این مالیات در هنگام تحصیل مال یا دارایی، از مودی اخر می‌شود. بر همین اساس کلیه مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی که دارای اموال یا املاک واقع در کشور ایران باشد، هر شخص حقیقی ایرانی که در کشور ایران بوده و از کشور ایران یا دیگر کشورها درآمد داشته باشد و همچنین هر شخص حقیقی ایرانی که در خارج از کشور اقامت داشته و از کشور ایران درآمد دارد، مشمول پرداخت مالیات مستقیم می‌باشد. در این میان برخی اشخاص نیز مشمول پرداخت مالیات مستقیم نیستند که این افراد عبارتند از موسسات دولتی و وزارت خانه‌ها، دستگاه‌هایی که به تأمین بودجه دولت می‌پردازند، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها.

برای تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی به چه مدارک و اطلاعاتی نیاز داریم؟

مدارکی که برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی نیاز داریم شامل:

  • مجوزهایی که از مراجع ذیصلاح برای ما صادر شده باشد.
  • مدارک شرکت همانند اساسنامه، شرکت نامه، آخرین تغییرات اساسنامه و موضوع فعالیت آن شرکت
  • اجاره نامه یا سند محل شرکت
  • رونوشت کارت ملی و شناسنامه هیئت مدیره و صاحبان امضا در اسناد تعهدآور
  • گواهی ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقوقی
  • صورت کلی سود و زیان تمامی افرادی که بر اساس قانون، موظف به تنظیم اظهارنامه هستند
  • میزان درآمد و فروش در داخل یا خارج از کشور
  • گواهی‌های گردش حساب که دارای مهر شعبه شرکت یا موسسه باشند.
  • لیست کلی بهای تمام شده کالاها و خدمات فروخته شده شرکت
  • تمامی قراردادهای شرکت یا موسسه با اشخاص حقیقی، حقوقی و دولتی
  • مانده سود و ضرر دوره قبل همراه با گردش حساب تعدیلات سنواتی
  • شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری
  • سند مالیات‌های پرداخت شده که برای کسر مالیات توسط سازمان امور مالیاتی، تایید شده باشد.
  • کارت بازرگانی
  • کد کاربری، رمز عبور و کد رهگیری پیش ثبت نام، برای ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
  • گواهی حساب‌های سالیان پیشین مودی برای بررسی ممیز اداره دارایی و مالیات
  • هر نوع سندی که اداره دارایی آن را لازم تشخیص دهد.

می‌باشد و مودیان باید تمامی این مدارک را در اختیار داشته باشند.

چند نوع اظهارنامه مالیات بر درآمد در حال حاضر وجود دارد؟

انواع اظهارنامه مالیات بر درآمد عبارتند از:

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی (که خود دارای سه گروه است.)
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک ویژه اشخاص حقیقی دارنده درآمد
  • اظهارنامه انحلال

مودیان، اظهارنامه مالیاتی عملکرد را از کجا باید تهیه کنند؟

مودیان مالیاتی بر درآمد که قصد تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی عملکرد را دارند، بایستی به وب‌سایت طرح جامع مالیاتی با نشانی اینترنتی www.tax.gov.ir مراجعه نموده، از بخش اظهارنامه‌های مالیاتی، اظهارنامه مورد نظر خود را بارگیری کرده و نسبت به تکمیل و تنظیم آن اقدام کنند.

حداکثر تا چه زمانی باید اظهارنامه مالیاتی عملکرد را ارسال کنیم؟

مودیان مالیاتی، تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی فرصت دارند تا نسبت به تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد خود اقدام کنند. این تاریخ، عموما تا پایان خرداد ماه هر سال است.

عواقب عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد چیست؟

اگر مودی، اظهارنامه خود را تا تاریخ تعیین شده ارسال نکند، بر طبق ماده ۱۹۲، موظف به پرداخت جریمه دیرکرد خواهد بود و این جریمه برابر با ۳۰ درصد از میزان مالیاتی است که باید توسط مودی پرداخت شود. لازم به ذکر است که این جریمه قابل بخشش نیست. توجه کنید که حتی مودیانی که طبق قانون، معافیت پرداخت مالیات به صورت موقت یا دائم، را داشته باشند نیز باید اظهارنامه عملکرد خود را ارسال کنند، در غیر این صورت، برای جلوگیری از انجام فعالیت غیرقانونی و پولشویی، مشمول جریمه دیرکرد خواهند شد.

مزایای ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد چیست؟

طبیعی است که تنظیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی عملکرد، امری زمان بر و نیازمند دقت و تخصص کافی است. اما در صورتی که مودیان، سه سال پیاپی اظهارنامه‌های خود را در زمان تعیین شده و مقرر ارسال نموده و به پرداخت مالیات بپردازند، پس از پایان سال سوم، میزان ۵ درصد از مالیات‌های ۳ سال گذشته خود را به عنوان جایزه خوش حسابی، دریافت می‌کنند.

اظهارنامه‌های مالیاتی عملکرد تا چه زمانی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد؟

ادارات امور دارایی، بر اساس ماده ۱۵۶ از قانون مالیات‌های مستقیم وظیفه دارند تا اظهارنامه‌های مالیاتی دریافتی از مودیان را حداکثر ظرف مدت یک سال پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه، مورد بررسی قرار داده و برگه‌ای تحت عنوان تشخیص رسیدگی را ظرف مدت ۳ ماه بعد از آن، به مودی ابلاغ کنند.

آیا بعد از ارسال اظهارنامه مالیاتی امکان اصلاح اظهارنامه وجود دارد؟

اگر مودیان تشخیص دهند که در اظهارنامه ارسالی به اداره مالیات، دچار خطا در تکمیل اطلاعات یا محاسبات شده‌اند، می‌توانند بر طبق ماده ۲۲۶، تا مدت یک ماه از تاریخ انقضای ارسال اظهارنامه مالیاتی، اقدام به رفع اشتباه نموده و اظهارنامه مالیاتی اصلاح شده را به اداره مالیات ارسال نمایند.

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی چقدر است؟

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی پس از کسر شدن معافیت سالانه آن‌ها بر حسب میزان درآمد، به شرح زیر است:

  • درآمد تا مبلغ ۵۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال، به نرخ ۱۵ درصد
  • نسبت به مازاد ۵۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال، به نرخ ۲۰ درصد
  • نسبت به مازاد بر ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال، به نرخ ۲۵ درصد

نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی عبارت است از:

  • اشخاص حقوقی مشمول ماده ۱۰۵: ۲۵ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت‌های بورسی مشمول ماده ۱۴۳: ۲۲.۵ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت‌های بورسی که بیش از ۲۰ درصد سهام شناور آزاد دارند و مشمول ماده ۱۴۳ هستند: ۲۰ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت‌های فرابورسی مشمول ماده ۱۴۳: ۲۳.۷۵ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت‌های تعاونی متعارف و سهامی عام مشمول تبصره ۶ ماده ۱۰۵: ۱۸.۷۵ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • سود حاصل از فروش کالا در بورس کالا: ۲۲.۵ درصد نسبت به سود مشمول مالیات
  • شرکت‌های موضوع ماده ۱۳۲ قانون مالیات‌های مستقیم: نسبت به درآمد ابرازی نرخ صفر
  • شرکت‌های تعاونی دانش آموزی، کارمندی، کشاورزی، کارگری، صیادی و عشایری، معاف از مالیات

خود اظهاری مالیاتی چگونه است؟

از آنجا که مودیان مالیاتی، خود بهتر از هر شخص دیگری از دارایی و درآمدهای خود اطلاع دارند، اظهار مالیات توسط آن‌ها و همکاری‌شان با اداره دارایی موجب می‌شود تا تشخیص و ارزیابی مالیات آن‌ها ساده‌تر و آسان‌تر شود. مودیان می‌توانند اظهار مالیات‌شان را با تسلیم اظهارنامه انجام دهند. به این عمل خود اظهاری گفته می‌شود و در آن اشخاص حقیقی یا حقوقی باید میزان مالیات خود را بدون دخالت ممیزین و کارشناسان مالیاتی و کاملاً واضح اعلام کنند. کارشناسان امور مالیاتی، پس از بررسی تمامی مدارک ارسال شده توسط شخص به اداره مالیات، و حصول اطمینان از صحت این مدارک و عدم تخلف مودی از قوانین، مالیات وی را می‌پذیرند و او موظف به پرداخت همان میزان مالیات خواهد بود.

چگونه به برگه تشخیص مالیاتی اعتراض کنیم؟

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، ادارات مالیات، ۳ ماه فرصت دارند تا برگه تشخیص را به مودیان ابلاغ کنند. مودیان نیز اجازه دارند تا در مهلت مشخص شده و قانونی، نسبت به این برگه اعتراض کنند و این اعتراض در کمیسیون مورد بررسی قرار می‌گیرد.

یک روش راحت و مطمئن برای تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی مراجعه به اندیشه تراز مهام

در این مطلب، به بررسی انواع موضوعات و مشکلات مربوط به تکمیل اظهارنامه‌های مالیاتی پرداختیم و دیدیم که تکمیل اطلاعات و ارسال اظهارنامه مالیاتی، نیازمند دقت، حوصله و تخصص کافی و به عبارت بهتر، صرف زمان و انرژی زیادی است که عموماً از حوصله مودیان خارج است. در این میان، موسسه اندیشه تراز مهام، با در اختیار داشتن کادری متشکل از کارشناسان خبره و متخصص در زمینه امور مالیاتی، آماده خدمت رسانی به شما مودیان عزیز است و شما می‌توانید با مراجعه به این شرکت، برای تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود، از توانایی و تخصص آن‌ها کمک بگیرید.

اگر هنوز اظهارنامه مالیاتی خود را تنظیم و ارسال نکرده‌اید، همین حالا با کارشناسان شرکت موسسه اندیشه تراز مهام تماس بگیرید!

مشاورین اندیشه تراز همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

برای مشاوره خدمات مالیاتی و دریافت مشاوره‌ مالی می‌توانید با کارشناسان مالی موسسه  اندیشه تراز مهام در تماس باشید.

خدمات ما شامل ارائه خدمات مشاوره تلفنی مالیاتی و مشاوره آنلاین و حضوری مالی و مالیاتی  در تهران و کرج بوده و شما می‌توانید بهترین نوع خدمات مالی را با توجه به نیاز شرکت، سازمان و یا مجموعه خود دریافت نمایید.

ما با تمرکز بر روی نیازهای کسب‌ و کار شما، بهترین خدمات مالی و مالیاتی را درتهران و البرز به شما ارائه خواهیم داد تا برای شرکت، سازمان و یا موسسه شما کارگشا باشد.

شروع گفتگو
مشاوره آنلاین
سلام
چطور می تونم کمکتون کنم ؟